U kunt 15% extra korting krijgen met de volgende code: opheffingsuitverkoop15. Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op! Tel: 0345-581835

U bent hier:

Begrippenlijst

BOXSPRING

Een boxspring is een verende bedbodem. Veelal wordt deze uitgevoerd met een bonell- of pocketveer. Deze veren worden afhankelijk van leverancier en model geplaatst in een houten of stalen frame. Door de open constructie kan een boxspring goed ventileren De zijkanten dan een boxspring worden afgewerkt met een meubelstof waardoor deze in iedere slaapkamer en sfeer te plaatsen is. Een boxspring staat over het algemeen op 4 tot 6 poten welke per model te kiezen zijn.

Wanneer men het over een boxspring heeft bedoeld men vaak een geheel bed ook wel een boxspring combinatie of boxspringset genoemd. Een boxspring combinatie bestaat naast de boxspring uit een matras, optioneel topdekmatras en een hoofdbord. In grotendeels van de gevallen kan er ook gekozen worden uit een elektrisch verstelbare boxspring. 

MATRAS

Een matras is een van de belangrijkste elementen van uw bed. Het zorgt voor de ondersteuning van uw lichaam tijdens uw nachtrust. Over het algemeen wordt een matras geplaatst op een lattenbodem, spiraalbodem, boxspringbodem of een schotelbodem.
Matrassen voor in de slaapkamer zijn grofweg in de delen in vijf verschillende typen: binnenveringmatrassen, pocketveringmatrassen, schuimmatrassen, latexmatrassen en waterbedmatrassen.
Matrassen worden afgestemd op de verschillende zones van uw lichaam. Per leverancier en model kan dit verschillen tussen de vijf en negen zones. Uw lichaam heeft op ieder deel een andere ondersteuning nodig. Zo heeft het middendeel meer ondersteuning nodig dan bijvoorbeeld uw benen. Het is ook prettig wanneer u uw schouders goed kwijt kunt in uw matras. De zones in het matras zorgen hiervoor.

Binnenveringmatrassen

Een binnenvering matras heeft een kern van bonellveren. Deze veren zorgen voor de ondersteuning van uw lichaam. Afhankelijk van merk en type bestaan deze matrassen over het algemeen uit 1 of 2 comfortlagen bovenop het matras. Deze comfortlagen zorgen ervoor dat het matras prettig aanvoelt.
De meest voorkomende mogelijkheden voor deze comfortlagen zijn polyetherschuim, koudschuim, latex en traagschuim (NASA-schuim/Visco-schuim).
Ieder matras heeft tevens een tijk. Deze tijk zit om het matras heen en zorgt er mede voor dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in de kern van het matras terecht kunnen komen.

Pocketveringmatrassen

Een pocketvering matras heeft een kern van pocketveren. Iedere veer in een pocketvering matras zit verpakt in een apart zakje. door gebruik te maken van verschillende hardheden in de veren ontstaan er verschillende zones in het matras. De veren in combinatie met de verschillende zones zorgen voor de ondersteuning van uw lichaam. Afhankelijk van merk en type bestaan deze matrassen over het algemeen uit 1 of 2 comfortlagen bovenop het matras. Deze comfortlagen zorgen ervoor dat het matras prettig aanvoelt.

De meest voorkomende mogelijkheden voor deze comfortlagen zijn polyetherschuim, koudschuim, latex en traagschuim (NASA-schuim/Visco-schuim).
Ieder matras heeft tevens een tijk. Deze tijk zit om het matras heen en zorgt er mede voor dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in de kern van het matras terecht kunnen komen.

Schuimmatrassen

Schuimmatrassen hebben een kern van schuim maar ook de comfortlagen bestaan hieruit. De materialen bij deze matrassen zijn polyeterschuim, koudschuim en traagschuim. Afhankelijk van het merk en type worden deze kernen geprofileerd. Hierdoor ontstaan de verschillende zones zodat ook deze matrassen zich op uw lichaam aanpassen.

Latexmatrassen

Bij Latexmatrassen bestaat de kern en de comfortlaag van latex. Afhankelijk van merk en model kan dit latex op synthetische basis, natuurlijke basis of talalay latex zijn. Latex is een soepeler materiaal dan koudschuim. Hierdoor voelt het prettiger aan en zorgt het ervoor dat u nog beter ondersteund kan worden. Ook bij latexmatrassen wordt profilering gebruikt om de diverse zones te creëren.

TOPDEKMATRAS

Het topdekmatras heeft voor veel mensen een andere naam. de meest gebruikte namen zijn topmatras, topper, topping en toppertje.
Iedereen mag het zo noemen als hij of zij wilt maar uiteindelijk bedoeld men hetzelfde.
Met een topdekmatras bedoelen wij een matras welke enkel bestaat uit een dikke comfortlaag. Een topdekmatras wordt veelal gebruikt in boxspring combinaties. Doordat in een dergelijk set gebruik wordt gemaakt van matrassen zonder comfortlaag zorgt de dikke comfortlaag ervoor dat u prettig ligt.
Naast een extra comfortlaag heeft een topdekmatras nog enkele voordelen voor u.
Zo is een topdekmatras aanzienlijk lichter dan een normaal matras. Hierdoor is het keren en opmaken van uw bed een stuk gemakkelijker. Daarnaast zorgt een topdekmatras er ook voor dat u minder last heeft van een kier in het midden van het bed.

Topdekmatrassen hebben een dikte van +/- 4 cm tot 20 cm dik. En zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten materiaal waaronder: schuim, latex, traagschuim, katoen en paardenhaar.

VEREN

De veren die gebruikt worden in onze branche zijn onder te verdelen in twee verschillende soorten, namelijk de bonell veer en de pocketveer. Bonell- en Pocketveer matrassen zijn onder andere te onderscheiden in het aantal gebruikte veren per M². Hoe meer veren er gebruikt worden in het matras des te beter de gewichtsverdeling is. Daarnaast spelen ook de veerslagen een rol van betekenis voor het comfort van een matras. Hoe meer slagen een veer maakt des te soepeler deze wordt. De draaddikte van de veren zorgt ervoor dat een matras steviger of soepeler aanvoelt. Daarnaast zijn er vele verschillende vormen veren waaronder: diabolisch, tonvormig, cilindrisch en zandloper. Ook deze vormen spelen een grote rol in het comfort van een matras met veren.

Bonell veer

Bij een Bonellveringmatras wordt een pakket met deze veren aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat een stevige en stabiele constructie. Door deze aaneenschakeling van veren zijn deze matrassen over het algemeen minder goed meevormend met uw lichaam. Door de stevige constructie en lange levensduur zijn deze veren wel uiterst geschikt als veren pakket voor een boxspring.

Pocketveer

Bij pocketveringmatrassen bestaat de kern uit vele veren die ieder per stuk zijn verpakt in een zakje. Deze zakjes worden veelal gemaakt van katoen of een ongeweven materiaal. De pocketveren zijn niet aan elkaar gekoppeld, hierdoor kan het matras zich veel gemakkelijk naar het lichaam kan vormen dan een Bonell veer matras.

SCHUIM

Polyetherschuim

Polyetherschuim is het schuim dat het goedkoopste gemaakt kan worden. Het is een type polyurethaan schuim welke soms ten onrechte schuimrubber wordt genoemd. Bij de productie van het polyetherschuim kan gekozen worden voor een product met veel of weinig lucht per kubieke meter. Dit wordt aangegeven met het soortelijk gewicht (SG) van het schuim. Wanneer een matras de indicatie SG20 heeft bevat het schuim 20kg gewicht per kubieke meter (M³). Dit geeft meteen ook weer welke duurzaamheid het matras heeft. Een dergelijk matras zal relatief snel zijn hardheid verliezen en geeft weinig ondersteuning. Wanneer bijvoorbeeld voor een matras gekozen wordt met een soortelijk gewicht van SG40 zal deze een stuk duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler zijn. Onafhankelijk van het soortelijk gewicht kan polyetherschuim in stugge en soepele varianten gefabriceerd worden.

Koudschuim

Koudschuim is het andere type polyurethaanschuim waarvoor gekozen kan worden. Vaak denkt men dat bij de fabricage hiervan geen hoge temperaturen worden gebruikt. Niet is minder waar, de term "koudschuim" is afgeleid van "cold cure moulding". Dit staat voor het produceren van een product in een niet verwarmde mal. De correcte naam voor koudschuim is High Resilience (HR) schuim, wat staat voor Hoge Veerkracht schuim. Koudschuim heeft een open celstructuur die ervoor zorgt dat het materiaal erg goed ademt en vocht hierdoor beter afgevoerd kan worden. Door de sterke veerkracht van dit materiaal biedt het een hoog comfort en heeft het een langere levensduur. Voor matrassen wordt vaak een kwaliteit van HR35 gebruikt tot een HR65 voor de beste meest duurzame matrassen of topdekmatrassen. 

Traagschuim

Traagschuim is een doorontwikkeling van polyether en koudschuim. Het is net als deze ook een type polyurethaan schuim. Door gebruik te maken van holle cellen die niet geheel zijn afgesloten wordt de lucht in de cellen niet gecomprimeerd bij druk. De cellen bij traagschuim zijn ook kleiner en fijner dan bij de andere varianten. Daarnaast heeft traagschuim ook de eigenschap dat het zich ultiem naar uw lichaam kan vormen. Hierdoor ontstaat er over uw gehele lichaam een gelijke druk. Drukpunten worden hierdoor weggenomen en u zweeft als het ware in bed. Hierdoor wordt de doorbloeding van uw lichaam beter van wat ook weer het herstel van uw lichaam bevorderd tijdens de nachtrust

 

Landingspages